TONİK NEDİR? & NASIL KULLANILIR?

Sağlıklı bir cilde sahip olmak biz kadınlar için çok önemlidir ve bunun için sürekli çabalarız. Çeşitli bakım ürünleri kullanırız.Bunlardan biri de toniklerdir. Peki tonik nedir, cilde faydaları nelerdir ve  cilt tipimize göre nasıl kullanmalıyız? Bu yazımda sizlerle bunları paylaşacağım.

Tonik, içinde arındırıcı ve rahatlatıcı maddeler taşıyan cildi temizlemek için kullanılan özel losyonlardır.

Tonik, öncelikle cildi makyajdan temizleme adımlarından sonra kullanılır. Makyajınız cildinize uygun temizleme jeli ile temizledikten sonra toniğinizi kullanabilirsiniz. Toniğiniz eğer spreyse direk yüzünüze sıkarak ya da sıvıysa pamuğa sıktıktan sonra dairesel hareketlerle uygulayabilirsiniz. Eğer cildiniz çok hassas ise pamuk yerine parmaklarınızla da uygulayabilirsiniz.

Temizleyici ve tonikler, gözeneklerin kirden arındırılması ve cildi besleyerek nemlendirmeye hazırlanması için iki önemli adımdır. Maskeler ve diğer bakım ürünlerinin öncesinde veya sonrasında tonik uygulanmalıdır.

Toniklerin oldukça fazla çeşitleri vardır. Ancak genellikle alkollü ve alkolsüz olmak üzere ikiye ayrılır. Hangisini kullanacağınız cilt tipinize göre değişir. Kimi cilt yağlı ve büyük gözeneklidir ama kimisi ise kurudur.Cilt tiplerine göre tonikler şunlardır:

1. Kuru Ciltler: Eğer kuru bir cilde sahipseniz alkolsüz tonikler kullanmalısınız. Çünkü kuru ciltlerin gözenekleri kapalı olduğu için yağ salgılama oranı azdır.

2. Yağlı Cilt: Bu cilt tipine sahipseniz kuru ciltlerin aksine gözenekleriniz açıktır ve cilidinizin yağ salgılaması oldukça fazladır. Bu yüzden akne sorunu daha yaygındır. Jel formundaki temizleyicinizden sonra alkollü tonik kullanmalısınız.

3. Karma Cilt:  Karma ciltliyseniz T bölgeniz (alın ve burun) yağlıdır, yanaklarınız yağlı değildir. Bu yüzden düşük alkol oranlı tonikler kullanmalısınız. 

Bu toniklerin dışında evde kendiniz de doğal ve kolay yöntemlerle tonik yapabilirsiniz. Bunlardan birkaçından aşağıda bahsedeceğim.

Pirinç Toniği: Öncelikle 3-4 tatlı kaşığı pirinci tabağın içine koyuyorsunuz ve bir çay bardağı kadar ılık su ilave ediyorsunuz. Karışımı iyice karıştırarak 2-3 dk bekletip pirinç nişastasının iyice suya karışmasını bekliyorsunuz. Karışımın suyunu şişeye alıyorsunuz ve aynı normal tonik gibi kullanmaya başlayabilirsiniz. En kolay toniklerden biridir. Çünkü evinizde yemek yaparken bile yapabileceğiniz bir tonik pilav yaparken bile ıslattığınız pirincin suyunu dökmek yerine tonik yapabilirsiniz. Temiz cilde ellerimizle ufak vuruşlarla uygulayıp kurulamadan kendiliğinden kurumasını beklemeli ve bir ay süre ile her gün bu işlemi düzenli olarak uygulamalısınız. Hazırladığınız karışımı buzdolabında saklayarak birkaç gün içinde kullanmalısınız. Bu tonik cildinizi sıkılaştırır, cilt lekelerini ortadan kaldırır ve kırışıklıkları azaltır. 

Limon Toniği: Limon suyu ve soda karışımından elde ettiğiniz bu toniği uyguladıktan sonra ılık suyla cildinizi durulamalısınız. Bu tonik cildinizi yağdan arındırarak akne oluşumunu azaltacaktır.

Elma Sirkesi Toniği: Elma sirkesi ve su karıştırılarak elde edilir. Gözeneklerinizin açılmasını ve yağdan arınmasını sağlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KIVIRCIK SAÇLAR İÇİN BAKIM ÖNERİLERİ

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır

Hayatımızı Kolaylaştıran Çamaşır Yıkama İpuçları